Helpgewoon nah - Begeleiding NAH

Ambulante begeleiding

Specialistische begeleiding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun naasten
Meer informatie
Ik heb NAHIk ben een naasteIk ben een verwijzer

De beperkingen blijven, maar ik heb nu weer rust

De beperkingen blijven, maar ik heb nu weer rust

‘De beperkingen blijven, maar ik heb nu weer rust

Helpgewoon NAH - Ambulante begeleiding NAH.

Gerard Agelink en zijn vrouw stonden volop in het leven. Werken, (klein) kinderen en familie, reisjes maken, genieten van al die dingen die zo gewoon lijken in het leven.
 Lijken, want in 2010 sloeg het noodlot toe: Gerard kreeg een herseninfarct waardoor niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw volledig op zijn kop kwam te staan.

Hij doet zelf de voordeur open: een oudere, vitaal ogende man. Die buitenkant zegt echter niet alles: “Over iedere stap moet ik nadenken.” Gerard heeft veel te danken aan de warme ondersteuning door zijn ambulant begeleidster en zijn vrouw Deli, maar ook aan zijn enorme strijdlust. Na zijn herseninfarct knokte hij vanaf dag een keihard terug.

Frustratie
“Mijn linkerarm kon ik niet meer gebruiken, eten, slikken en praten gingen niet of nauwelijks. Alles heb ik weer aan moeten leren,” zo vertelt Gerard in het comfortabele appartement op Woonzorgpark De Schuylenburgh in Silvolde, waar hij samen met Deli woont. Na een halfjaar intensieve therapie, waarin Gerard zijn vaardigheden weer moest leren oppakken, volgde misschien wel de moeilijkste periode.

Gerard: “Ik was zo iemand die altijd bezig was, altijd wel klusjes omhanden had. Het was gewoon niet te verteren wat mij was overkomen. Ik liep voortdurend tegen mijn beperkingen aan.” Er volgde een periode waarin Gerard voor zichzelf, maar ook voor anderen niet bepaald gemakkelijk was. De frustratie was groot. En behalve alle beperkingen in het dagelijks leven was de angst voor nóg een infarct ook altijd aanwezig. Deli kon haar verdriet en gevoelens gelukkig kwijt bij haar collega’s en in haar werk.

Onbegrip
De strijd die Gerard met Deli samen leverde, was niet alleen die om zijn gezondheid, het was ook een strijd om de professionele hulp te krijgen die hij zo hard nodig had. Door diverse zorginstanties voelde hij zich niet gehoord en soms van het kastje naar de muur gestuurd. Ook in zijn omgeving stuitte hij op onbegrip. “Met mijn verhaal wil ik andere mensen met NAH een hart onder de riem steken,” zegt de geboren Ulftenaar. “Want er is wél goede hulp. Ik heb die gelukkig gevonden.

Wat Gerard en Deli vreesden, gebeurde helaas ook: diverse TIA’s en in december 2015 nog een herseninfarct waardoor Gerard in coma raakte. In het ziekenhuis hoorde hij van de arts dat hij naar een verzorgingstehuis zou moeten. “Dat nooit,” herinnert Gerard zich, ”ik ben mijn bed uitgestapt, heb de rollator gepakt en ben gaan proberen te lopen.” Onder de voorwaarde dat hij zich rustig zou houden, mocht hij uiteindelijk naar huis. Het werd een heel rustige Kerst.

Helpgewoon
Na opnieuw een TIA in april 2016 en weer een zorgverlener waar Gerard “niets mee kon”, kwam in mei 2016 de coöperatie Helpgewoon in beeld. Ambulant begeleidster Bernadet Liebrand bleek de reddende engel. Zij hielp allereerst het echtpaar Agelink met het verwerken en accepteren wat er was gebeurd. Hierdoor werd het voor Gerard en Deli gemakkelijker om de stap zetten om hun huis te verkopen en naar De Schuylenburgh te verhuizen. Want behalve alle gezondheidsproblemen was er ook de praktische kant van het niet meer kunnen verzorgen van huis en tuin.

Met de mensen van Helpgewoon was er direct een klik. “Ze wisten gelijk waar ik het over had,” zegt Gerard. Want bij patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er sprake van een heel specifieke problematiek: voordat zij ziek werden, hebben ze immers altijd een leven geleid zoals iedereen, en ineens kan dat niet meer.

Rust
Sinds bijna een jaar helpt Bernadet bij het plannen van de dagelijkse gang van zaken. Het bewaken van grenzen (niet te veel prikkels, heftige emoties, minder energie) is hierbij een sleutelwoord. In die tijd is Gerard enorm vooruitgegaan. De gesprekken samen zijn heel belangrijk, en ook Deli kan bij de begeleidster terecht.

“Ik heb een nieuw leven opgepakt”, concludeert Gerard. “De beperkingen door mijn ziekte blijven, maar ik heb nu eindelijk rust in mijn hoofd. Dankbaar dat ik er nog ben en genietend van wat ik nog wel kan.” Hij werkt nu een keer per week in het winkeltje in het woonzorgcentrum, en was in maart spreker op een informatieavond van Helpgewoon over NAH. Want, zo zegt hij stellig, hij wil anderen met deze aandoening heel duidelijk maken dat je er niet alleen voor staat.

Vragen? Mail naar

[email protected] of [email protected]
Bron: Mijnmagazine

Facebooktwitterlinkedinmail
Helpgewoon nah.nl ISO certificaat
Helpgewoon NAH is ISO gecertificeerd.
Helpgewoon nah.nl logo
Helpgewoon NAH is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.
2021
 ©
  Helpgewoon nah - Begeleiding niet aangeboren hersenletsel
Helpgewoon nah.nl logo
Helpgewoon nah.nl logo