Helpgewoon nah - Begeleiding NAH

Ambulante begeleiding

Specialistische begeleiding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun naasten
Meer informatie
Ik heb NAHIk ben een naasteIk ben een verwijzer

Hé, hoe gaat het?

NAH Blog - Kim van Haeften

Een geschreven door Kim van Haeften

Mijn jongste zoon vertelde van de week dat hij zich voelt alsof hij door een raam kijkt op school. Kijkend naar heel veel mensen, waaronder vrienden, en je dan toch zo alleen voelen. “Ik ben anders, mam. Jij zegt dat je me begrijpt en dat is lief. Alleen ik denk dat je me soms niet helemaal begrijpt, niemand". Na een heel gesprek hierover bedank ik hem voor het delen, want niemand weet ook helemaal hoe je je voelt, hoe je denkt en hoe je in elkaar steekt. Gelukkig kun je vertellen, schrijven of tekenen over je binnenste, zodat je de ander een inkijkje geeft, een beetje begrip, een luisterend oor, een warm hart, vertel ik hem.

Wat zou het fijn zijn wanneer ieder kind thuis, op school of met vrienden ook kan communiceren of leert communiceren over zijn binnenste. Dan weten kinderen dat ze niet de enigen zijn met worstelingen en gevoelens. Wat zou het fijn zijn wanneer kinderen een voorbeeld krijgen, bijvoorbeeld van een leerkracht. Een leerkracht die zijn binnenste eens heeft onderzocht en een stukje kan laten zien.

Hé, hoe gaat het?’

In de winkel zie ik een bekende. Staande gehouden kijk ik vriendelijk naar degene die me vraagt hoe het gaat, om vervolgens in te schatten welke versie ik zal vertellen.

Vertel ik dat het goed gaat, dat ik mijn dagen zo inplan qua energie en sociale activiteiten dat ik de avond haal. Vertel ik dat het me goed lukt mijn agenda dagelijks van uur tot uur in te vullen, rekening houdend met afwisseling tussen fysieke en mentale inspanning en ontspanning. Dat als ik dat consequent volhoud ik me oké voel en niet meer zo ziek. Dat ik een soort van geaccepteerd heb dat ik nu leef met hersenletsel. Dat ik positief blijf, lieve mensen om me heen heb en mijn grenzen blijf vastleggen.

Of vertel ik dat het niet goed gaat. Dat nu praten niet in mijn toch al iets te volle planning staat. Dat boodschappen doen en praten me zo van mijn stuk brengt dat ik geen mooie volle zinnen meer uit mijn mond krijg. Vertel ik erbij dat ik me daardoor soms onhandig en onzeker voel. Dat me de paniek bekruipt wanneer ik voel dat ik moet rusten maar nog te ver ben van mijn bed. Vertel ik dat ik door het gesprek en de boodschappen en mijn iets te drukke planning thuis onder de douche sta te huilen.

Wat is het fijn als iemand inschat dat mij te lang in gesprek houden niet handig is en dat zelf aangeeft. Wat is het fijn wanneer iemand alleen maar even een knuffel geeft of even naar me kijkt en luistert. Wat is het fijn als ik met meer mensen ben dat het oké is als me uit een gesprek terugtrek.

Best ingewikkeld. Ik ben gewoon ik. Soms “ziekig ‘, zielig, sterk, gefrustreerd, boos, rouwend, optimistisch en blij. Tja, net als iedereen. Alleen ‘net als iedereen’ klinkt als ‘hetzelfde’. Het is anders wanneer ik eerst in een volle bus zat of nu. Voor mijn val werd ik niet ziek van een feestje, roffelde mijn hart niet zo hard na prikkels, werd ik niet super misselijk van sporten, kon de radio lekker lang aan, hoefde het licht niet gedimd,, kon ik werken en een boodschap doen, genoot ik van kleine gesprekjes overal en ging ik later op de dag ook nog sporten en las ik ter ontspanning over mijn vak.

Misschien schrijf ik daarom wel. Een kijkje in mij. Van mij. Het is moeilijk te begrijpen maar wanneer je niets deelt, kun je er ook niet van op aan dat een ander het begrijpt. Je ziet immers gewoon nog dezelfde Kim.
Dank je wel dus voor het lezen.

En als ik je zie, vertel ik, denk ik, gewoon hoe het die dag met me gaat. Scheelt een heel verhaal en dan houden we samen tijd over voor andere belangrijke zaken.


KIM VAN HAEFTEN

Ik vloog, door het leven en in oktober 2018 vloog ik van mijn fiets. Nu schrijf ik even niet over mooie pedagogische momenten maar over leven met hersenletsel. Een leven met groei, een andere blik, complexiteit, verbinding, inspiratie en ruimte.

Wil je meer blogs lezen van Kim

Kim van Haeften

Facebooktwitterlinkedinmail
Helpgewoon nah.nl ISO certificaat
Helpgewoon NAH is ISO gecertificeerd.
Helpgewoon nah.nl logo
Helpgewoon NAH is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.
2021
 ©
  Helpgewoon nah - Begeleiding niet aangeboren hersenletsel
Helpgewoon nah.nl logo
Helpgewoon nah.nl logo