Helpgewoon nah - Begeleiding NAH

Ambulante begeleiding

Specialistische begeleiding voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hun naasten
Meer informatie
Ik heb NAHIk ben een naasteIk ben een verwijzer

Tip & Tricks

Websites
Apps
Literatuur
Algemene informatie hersenletsel.

www.hersenstichting.nl

De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Ze zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Nu en in de toekomst. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.
Veel informatie te vinden en brochures.

www.verdermethersenletsel.nl
Alles over leven, wonen en werken met hersenletsel.

www.hersenletsel-uitleg.nl
veel informatie voor mensen met hersenletsel en hun naasten met de daarbij horende tips en adviezen. Ook op facebook te volgen.

www.hersenletsel.nl
Vereniging voor patiënten met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten.
Lotgenoten en overige bijeenkomsten voor mensen met NAH.

Vinden van hulp / ondersteuning / zorg
www.watvindik.nl
Je vindt hier alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving.

www.hersenletselteams.nl
Heb je vragen over de beschikbare hersenletselzorg in jouw regio? Het regionale hersenletselteam staat klaar om jouw vragen te beantwoorden. Ook cliënten met hersenletsel en hun naasten kunnen met hun vragen bij het team terecht.
Revalidatie / behandeling
www.Hersenz.nl
Hersenz biedt behandeling aan mensen met Niet aangeboren hersenletsel die willen leren omgaat met de vaak ingrijpende gevolgen van hun letsel.

www.klimmendaal.nl
Revalidatie voor mensen met hersenletsel in de acute fase en chronische fase.
Sporten & Hersenletsel
www.unieksporten.nl
Heb je een handicap en wil je graag sporten of bewegen. Uniek Sporten helpt je bij het zoeken naar een sportaanbieder in de buurt.

Meet-me-at-the-gym.nl
Sporten met hersenletsel. Veel mensen met hersenletsel zijn gevoeliger geworden voor externe prikkels. In deze sportscholen wordt hier rekening mee gehouden en is er een instructeur die getraind is in het begeleiden van mensen met NAH. De instructies worden aangepast aan de beperkingen en mogelijkheden. Je kunt op de website zoeken welke sportschool bij u in de buurt zit.
NAH & Werk
www.edwinvandersarfoundation.nl
De Class is een project van de Edwin van de sar foundation en heeft tot doel jongeren met hersenletsel te helpen een baan te vinden. Jaarlijks stelt de foundation een groep samen van 20 jongeren (tussen de 18-30 jaar) met niet aangeboren hersenletsel (NAH) die dit coachingstraject kunnen gaan volgen.

www.werkenmethersenletsel.nl
de plek voor al uw vragen en antwoorden over werk en hersenletsel.
Lotgenoten contact
https://www.hersenletsel.nl
In Gelderland worden er diverse lotgenoten bijeenkomsten georganiseerd voor jong en oud. Met als doel ervaringen te delen, thema’s te behandelen, maar ook gewoon voor gezellig contact. Kijk op hersenletsel.nl voor meer informatie.

Huntinton cafe:
https://www.atlant.nl/
Mensen met de ziekte van Huntington en familieleden, vrienden of mantelzorgers zijn van harte welkom tijdens het ‘Huntingtoncafé’. Een bijeenkomst waarbij iedere avond een ander thema die met de ziekte te maken heeft, centraal staat. De avond staat in het teken van praten over de ziekte, ervaringen uitwisselen en emoties delen. ‘Bespreekbaar maken geeft herkenbaarheid’.

Parkinson Café’s:
https://www.parkinson-vereniging.nl
Een Parkinson Café is een plek waar parkinson(isme)patiënten, hun naasten en overige belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook wordt er informatie verstrekt over de ziekte van Parkinson en/of parkinson(ismen). Dit alles in een informele en ontspannen sfeer waarbij er koffie, thee of (fris)drank kan worden genuttigd.
Hulpmiddelen/aanpassingen & voorzieningen
https://daprfashion.nl
Eerst hulp bij aankleden. Makkelijker aankleden met deze tips voor mensen met een beperking.

https://www.hulpmiddelenwijzer.nl
Er zijn honderden hulpmiddelen/voorzieningen die het dagelijks leven makkelijker maken. Deze onafhankelijke site helpt u een bewuste keuze te maken.
Websites voor mantelzorgers
https://www.vithulpbijmantelzorg.nl
Als mantelzorger krijgt u met veel zaken te maken waar u nog niet eerder mee in aanraking bent geweest. Misschien wilt u meer weten over de ziekte, of de beperking waar degene waar u voor zorgt mee te kampen heeft. Of u wilt weten waar u terecht kunt voor ondersteuning bij uw zorgtaken. U kunt te maken krijgen met meerdere instanties en diverse regelingen. Kortom: u heeft informatie nodig.Misschien kan de informatie op deze website u helpen. Of is een telefoontje naar onze helpdesk voldoende. Uw situatie kan ook zo complex zijn dat u graag een gesprek wilt met onze mantelzorgconsulent.

https://mvtarnhem.nl
Ondersteuningspunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem biedt alle mantelzorgers, jong en oud, in de gemeente Arnhem ondersteuning.
MVT luistert naar je verhaal en geeft informatie en advies. We kennen de weg binnen de wereld van de mantelzorg en kunnen je adviseren over ondersteuningsmogelijkheden om af en toe even op adem te komen, taakverlichting, praktische en financiële hulp. We organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten en workshops,

https://handeninhuis.nl/
Handen in Huis regelt met enthousiaste vrijwilligers in heel Nederland 24-uurs mantelzorgvervanging in die situatie waar de hulpvrager zonder de hulp niet alleen thuis kan blijven.

https://mantelzorg.nl
MantelzorgNL en bijna 400 lokale en regionale aangesloten organisaties geven voorlichting en advies op maat. Aan mantelzorgers, zorgprofessionals en beleidsmakers. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers met raad en daad bij en bieden informatie via onze website en in de media.

https://www.rijksoverheid.nl
Informatie over de mogelijkheden die er zijn ter ondersteuning van mantelzorgers

https://www.hersenletsel.nl
Bijeenkomsten voor mensen met NAH en hun naasten.

https://webshop.hersenletsel.nl
brochures omgaan nah

www.verdermethersenletsel.nl
Veel informatie over hersenletsel
Oefeningen / Sport

Oefen App beroerte
https://youtu.be/q8iQpmPu3uE
App met oefeningen voor mensen met een beroerte. Met een persoonlijk samengesteld programma werken aan herstel en behoud van conditie. Te koop in de App Store. Meer informatie: www.oefenappberoerte.nl. Ontwikkeld door Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie) en de Van der Sar Stichting.

Download in de Apple app store:

Parkinson oefeningen
Instructievideo’s met oefeningen. Daarnaast worden adviezen gegeven met betrekking tot bewegen.

Download in de Apple of Google app store:

Uniek Sporten
Sporten voor mensen met een beperking. Je kunt op sport zoeken
Ook worden mensen met een beperking geholpen bij het in het vinden van de juiste sport.

Download in de Apple of Google app store:

Stemming
Mr. Mood
Op een simpele manier, bijhouden je je voelt. Met behulp van vijf verschillende emoticons geef je elke dag je stemming aan en kun je oog aangeven hoe dit kwam

Download in de Apple app store:
Ontspanning

VGZ Mindfulness coach
Deze app bestaat uit oefeningen waarmee je leert ontspannen.
Je wordt door middel van duidelijke uitleg middels een prettige, rustige stem door de oefeningen geleid. Je kunt de oefeningen in je agenda laten plannen, zodat je het niet vergeet te doen.

Download in de Apple of Google app store:

Ommetje app
Elke dag een wandeling maken is belangrijke voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. De ommetje app helpt je daarbij.

Download in de Apple of Google app store:
Informatief hersenletsel

Breinstraat
Deze app is ontwikkeld voor jongeren met hersenletsel. Er staat uitleg in over wat er gebeurt in het ziekenhuis en revalidatiecentrum, maar ook de situatie daarna (school, thuis en vrienden) wordt besproken. Deze uitleg is kort en duidelijk en wordt ondersteund met filmpjes. In de app kun je ook voor een eigen hersenletsel paspoort maken (ook geschikt voor volwassenen)
In dit paspoort kun je oorzaak, gevolgen en benodigde hulpmiddelen aangeven. Daarnaast kun je voor jezelf en je omgeving wat voor jou belangrijke regels zijn. Voorbeeld zijn: houd er rekening mee dat ik voor alles wat meer tijd nodig heb’ etc. Naar aanleiding wat je ingevuld hebt, komt de app in het papoort met tips voor school, thuis en vrienden. Je kan het paspoort delen met wie je wil.

Download in de Apple of Google app store:
Energieverdeling

Daglijst
Houd bij wat je op een dag doet en hoe je je daarbij voelt. Kies uit het aangeven van vermoeidheid of hoeveelheid energie en/of pijn.
De ingevulde lijsten kunnen eenvoudig gedeeld worden met een ergotherapeut of ander persoon die je helpt om oorzaken en samenhang te ontdekken in de activiteiten die je doet en hoe je je voelt.
Door de reminder functie vergeet je nooit meer een half uur in te vullen. Deze functie kan ook uitgeschakeld worden.

Download in de Apple appstore:

Activiteitenweger voor jongeren (ook voor volwassenen bruikbaar)
Om inzichtelijk te krijgen wat je allemaal doet op een dag en hoe belastend dit was. Dit geeft inzicht en maakt je bewust waar de knelpunten liggen.

Download in de Apple of Google app store:
Huishouden

Eenvoudige boodschappenlijst
Eenvoudig te gebruiken en te begrijpen. Duidelijke boodschappenlijst.
Doorstrepen en verwijderen gekochte items voor meer overzicht.
Download in de Apple appstore:

Pon-slimme boodschappenlijst
App voor het simpel maken en gebruiken van boodschappenlijst, mogelijkheid boodschappen te categoriseren per winker, bv Kruitvat, Albert Heijn.

Download in de Apple appstore:
Foto kookboek
Deze app bevat recepten die stap voor stap worden uitgelegd. Iedere stap is ondersteund met behulp an een foto waardoor het maken relatief makkelijk gaat.

Download in de Apple app store:

Supersimpel boodschappen lijst
Eenvoudige boodschappenlijst. Te categoriseren per winkel bv kruitvat, jumbo etc. Door de kleuren, erg overzichtelijk.

Download in de Google app store:

Videorecepten
Op Ah.nl kun je onder andere video’s zoeken van recepten. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Als het te snel gaat, op pauze.

www.ah.nl
Geheugen en Plannen

Picto planner
Deze app geeft zicht op de structuur van een dag door middel van picto’s en foto’s.
Je kunt een dag of weekoverzicht zien. Duidelijke onderverdeling tussen ochtend, middag en avond. De activiteiten die zijn geweest krijgen een andere kleur. Ook is het mogelijk onder een activiteit subactiviteiten te maken. Dit kan bv handig zijn om handelingsschema’s te maken (bv de stappen van het aankleden).

Download in de Apple appstore:

Mijn eigen plan
Proefversie 2 weken, gratis.
Biedt ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Via een website kan de agenda worden gevuld en kan aangegeven worden wanneer de app moet herinneren aan een activiteit. De app gebruikt alarmgeluiden en kan blijven herinneren tot dat de taak daadwerkelijk gedaan is. Ook kun je taken in stappen verdelen, hierdoor je bij de taak precies zien wat je nog moet doen. Je kunt per stap een afbeelding/foto toevoegen. De app helpt om structuur aan te brengen, minder te vergeten en vertelt je in welke volgorde en hoe je een taak moet doen. Voor meer informatie: www.mijneigenplan.nl/hoe-werkt-het

Download in de Apple appstore:

Smartwatch
Helpt d.m.v. alarm herinneren bij afspraken en taken. Voor het gebruik van een smartwatch heb je een smartphone nodig.
MS

Binnenkort meer
Toegangkelijkheid van locaties

Ongehinderd
Geeft informatie over de toegankelijkheid van uiteenlopende locaties. De app is te gebruiken voor wie slecht te been is, gebruik maakt van een rolstoel of een visuele beperking heeft.

Download in de Apple appstore:
Hersenletsel heb je niet alleen – Jenny Palm

Het niet vergeten kookboek
Een bijzonder leuk kook voor mensen met NAH. Alle recepten staan stap voor stap met foto’s en heldere tekst uitgelegd. Het boek is gemaakt door Siem en Joost, twee jongen met niet aangeboren hersenletsel.

Een lepel in de soep
interviews met mensen met niet aangeboren hersenletsel. In het interview wordt steeds ingezoomd op een aspect van hersenletsel dat bij de geïnterviewde op de voorgrond treedt. Herkenning, uitleg en advies hoe met de nieuwe situatie om te gaan zijn de belangrijkste ingrediënten van dit boek. Waardevol voor mensen met NAH en hun naasten.

Brochure-gedragsverandering

Link naar de brochure
Helpgewoon nah.nl ISO certificaat
Helpgewoon NAH is ISO gecertificeerd.
Helpgewoon nah.nl logo
Helpgewoon NAH is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.
2021
 ©
  Helpgewoon nah - Begeleiding niet aangeboren hersenletsel
Helpgewoon nah.nl logo
starchevron-down